AKDENİZ SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER İHRACATÇILARI BİRLİĞİ

Su ürünleri ve hayvansal mamulleri sektöründe yurt içi ve yurt dışı talebin artırılması, su ürünleri imajının geliştirilmesi, yurt dışında markalaştırılması, hedef ve mevcut pazarlarda ihracatının artırılmasına yönelik faaliyetlerin organize edilmesi ve yürütülmesi amacıyla 1940 yılında Cenup Vilayetleri Canlı Hayvan İhracatçıları Birliği adıyla kurulan Birliğimiz, 1986 yılında Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği adını aldı.

Geniş bir bölgeye hizmet veren Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği; Adana, Hatay, Mersin, Kayseri, Konya, Nevşehir, Niğde ve Karaman illerinin sektörümüze ait ihracatından sorumlu olmakta ve bugün toplam 860 ihracatçı üyeye hizmet etmektedir.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği sektörü 6 alt sektör ile temsil edilmekte olup, bu alt sektörler kümes hayvanları etleri, kümes hayvanları yumurtaları, balıklar ve su ürünleri, süt ve süt ürünleri, bağırsak ve hayvansal ürün gruplarından oluşmaktadır.

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birliği 2022 yılında yaklaşık 527 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 4.06 milyar dolar olan Türkiye su ürünleri ve hayvansal mamulleri ihracatına %12,9 pay ile katkı sağlamıştır. 2022 yılında en çok ihraç edilen ürünler kümes hayvanları etleri ve sakatatları, kuş ve kümes hayvanları yumurtaları, süt tozu olurken, en çok ihracat yapılan ülkeler Irak, Suriye ve Cezayir olmuştur.  

Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği tüm bu şehirlerdeki üyelerimizi tek bir çatı altında toplayıp, üyelerimiz ile Bakanlıklar ve resmi kurumlar arasında köprü vazifesi görmekle kalmayıp hem bölgemiz hem ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirmek için kolları sıvamıştır.

PROJELER

  • 2023 Şubat ayında URGE projemiz kapsamında; URGE katılımcısı üye firmalarımız için proje kapsamında gerçekleştirilecek faaliyetlere karar verilebilmesi için ihtiyaç analizi çalışması gerçekleştirildi.
  • 2023 Mayıs ayında URGE projemiz kapsamında, gıda ve tarım sektöründe Yeşil Mutabakat ve Sürdürülebilirlik hakkında 22 katılımcı firma ile eğitim gerçekleştirildi.
  • Bölgemizde süt ürünleri sektörünün karbon salınımının hesaplanması amacı ile üniversite iş birliğinde proje yürütülmektedir. 
  • Önümüzdeki dönemde URGE projemiz kapsamında yurtdışı pazarlama faaliyeti gerçekleştirilmesi düşünülmektedir.

FAALİYETLER

  • Birliğimizce 2023 Şubat ayında Dubai Gulfood Fuarı'nda stant açılarak Birliğimiz üyelerinin tanıtımı yapılmıştır.
  • Birliğimiz organizasyonunda 2023 Mart ayında Libya'nın Trablus şehrinde gerçekleştirilen Libyafood Fuarı'na milli katılım organizasyonu gerçekleştirilmiştir.
  • Birliğimizce 2023 Ekim ayında Almanya'nın Köln şehrinde gerçekleştirilecek olan Anuga Fuarı'nda stant açılarak üye firmalarımızın tanıtımı yapılacaktır.
  • Birliğimiz organizasyonunda 2023 Kasım ayında İsrail'in Tel Aviv şehrinde gerçekleştirilecek olan Israfood Fuarı'nda milli katılım organizasyonu gerçekleştirilecektir.
  • Birliğimiz üye firmalarının ihracatta karşılaştıkları sorunların ilgili Bakanlıklar, kurum ve kuruluşlara iletilmesi çözüme kavuşturulması hususunda çalışmalara tüm hızıyla devam edilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

Çalışma Raporları