Birlik'te İhracat Projesi'ne Duayen Firmalardan Destek

 

Akdeniz İhracatçı Birlikleri'nin (AKİB), ihracatçı firma sayısını artırmak amacıyla başlattığı 'Birlik'te İhracat Projesi' kapsamında 60'tan fazla ülkeye yaş meyve ve sebze ihracatı gerçekleştiren Eren Tarım yöneticileri ziyaret edilerek ihracata yeni başlayacak firmalariçin görüş ve önerileri alındı.

Kurumsal yapıları, uzun vadeli stratejileri ve güçlü insan kaynaklarıyla üretim ve ihracat çarkının 27 yıldır kesintisiz dönmesini sağlayan Eren Tarım, tecrübesi ve bilgi birikimini Birlik'te İhracat Projesi'nin paydaşı olan ve yaş meyve sebze sektöründe küresel pazarlara açılmayı hedefleyen firmalarla paylaştı. Yapılan ziyarette Birlik'te İhracat Projesi'nin hedeflerine ilişkin değerlendirmelerin ardından Eren Tarım'ın yetkilileri şu görüşleri paylaştı: "İhracatın ülkeden ülkeye değişen dinamik kuralları var. Dolayısıyla yeni bir ülkeye ihracat süreciberaberinde zorlukları da getiriyor. Ülkeden ülkeye tüketici alışkanlıkları değiştiği için arz edilecek ürünlerin boyları ve kaliteleri de değişiklik gösterecektir. Buna göre, sadece pazara odaklanarak o pazarın genel taleplerine göre değil, bazen de müşteri odaklı çalışılması gerekiyor." 

'En güzel tanıtım müşterinizin sizi başkasına tavsiye etmesi'
Potansiyel pazarlara girmek için ve tutunmak için markalı ihracatın önemini vurgulayan Eren Tarım yetkilileri, ambalajlı ürünlerde mutlaka markanın görünür olması gerektiğini, pazarlama faaliyetlerinde özellikle sosyal medya yönetimi ve fuarlara katılımın gerekliliğini dile getirdi. Eren Tarım yetkilileri, "En etkili tanıtım markaya duyulan güvenin de katkısıyla müşterilerin yaptığı tanıtımdır. Müşterileriniz sizi başkalarına tavsiye ediyorsa bu tüm reklamlardan daha etkilidir." diye konuştu.

Rakip ülke ürünlerinin sezon tarihlerine ve fiyatlarına hakim olmak gerekiyor
Her ürün özelinde rakip ülkelerin sezon tarihlerini araştırıp göz önünde bulundurarak hedef ülkelere ürünlerin giriş tarihi ve fiyatlarını bilmek gerektiğini söyleyen Eren Tarım yetkilileri, "Yaş meyve sebze ürünlerinin hasat ve satış dönemleriyle ilgili doğru ve güncel bilgileri sağlamanın çok farklı yolları olsa da en sağlıklı bilgiyi hali hazırda bulunan müşterilerden alıyoruz. Müşterilerden aldığımız bilgileri pazarlama ve ihracat birimlerindeki uzman ekibimizle birlikte değerlendiriliyor. Böylece o ülkenin sezon tarihlerine ve fiyatlarına hakim oluyoruz. Bu da bizi rakiplerimizden bir adım öne geçiriyor.”  şeklinde konuştu.

Hızlı ve doğru karar vermek önemli
Gerek fiyat belirlemede gerekse pazara giriş stratejilerinde doğru kararı hızlı bir şekilde alabilmek için tecrübeli ve çalışkan bir ekiple çalışmanın avantaj olduğunu ifade eden Eren Tarım yetkilileri şunları söyledi:  "Ürünü herkes satabilir, ancak burada asıl sattığımız hizmettir. Ürünün kendisi kadar kalitesi, paketi ve inovatif yanı da pazarlanıyor. Bunun için pazarlama önemli bir etkendir. Sosyal medya mecraları ve fuarlar ise ürünlerinizi uluslararası alıcılara ulaştıran pazarlama merkezleridir."

Yeşil Mutabakat'a uyumluluk rakiplerinizden öne geçmenizi sağlar
Çeyrek asrı aşkın süreçte müşteri taleplerinin kendilerini küreselleşmeye taşıdığınıvurgulayan Eren Tarım yetkilileri ihracat yapmak isteyen firmalara şu önerilerde bulundu: "Küreselleşme tek adımlık bir süreç değil. Müşteri talebi arttıkça küreselleşme ihtiyacı da artıyor. Dünyaya açıldığınızda ise ihracat yapan firmalardan ayrılmanız çevreye, doğaya verdiğiniz önemden geçiyor. Bizler Eren Tarım olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz. İşletme çatılarına kurduğumuz güneş panelleriyle kendi elektriğimizi üreterek yılda 1100 ağacın korunmasını sağlıyor, 445 bin ton karbon salımını engelliyoruz. Sürdürülebilir büyüme anlayışı içerisinde Yeşil Mutabakat Programı'na şimdiden adapte olduk. Bu da bizi rakiplerimizden pozitif ayrıştırıyor ve önde ilerlememizi sağlıyor."