AHKİB'den Ocak Ayında 28 Milyon Dolarlık İhracat

AHKİB'DEN OCAK AYINDA 28 MİLYON DOLARLIK İHRACAT

Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (AHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Tekin, ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,8 artışla 28 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın ilk ayında en yüksek ihracat değerlerine Almanya, Hollanda ve İspanya'da ulaştıklarını kaydeden Başkan Gürkan Tekin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Danimarka ve Hollanda pazarlarında 35 katına varan oranlarda dış satım artışlarına imza attıklarını belirtti.

'Uygun faizli işletme ve yatırım kredilerine ihtiyaç var'
AHKİB Başkanı Gürkan Tekin, 2021 yılında yakından tedarik eğilimiyle ortaya çıkan fırsatları iyi değerlendirerek yüzde 18,3 artışla 20,25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün önünde ciddi fırsatlar bulunduğunu ancak bunun yanında ham madde, enerji ve işçilik maliyetlerindeki artışlardan dolayı da sıkıntılı bir süreç yaşadığını kaydetti. Başkan Tekin, “Yılbaşından itibaren ham madde maliyetlerimiz yüzde 80, enerji maliyetlerimiz yüzde 150, beyaz yakalılarla birlikte çalışan maliyetlerimiz yüzde 60 düzeyinde arttı. Sermayesi azalan firmalarımızın üretimi devam ettirebilmesi ve yeni yatırımlar yapabilmesi için ivedilikle finansal desteğe ihtiyacı var. Hazır giyim ve konfeksiyon sektörümüzün yükseliş ivmesini devam ettirebilmesi ve 2022 yılında ülkemizin 250 milyar dolarlık ihracat hedefine çok daha büyük katkılar sağlayabilmesi için hükümetimizden Eximbank ve Kredi Garanti Fonu (KGF) kredileri ile sektörümüzü desteklemesini istiyoruz. Uygun faizli işletme kredilerinde en az 1 yıl geri ödemesiz 5 yıl vadeli, yatırım kredilerinde ise en az 2 yıl ödemesiz, 10 yıl vadeli olacak şekilde krediler kullandırılmasını bekliyoruz. Sektörümüz, bugüne kadar yapmış olduğu çalışmalar ve gerçekleştirmiş olduğu ihracat göz önüne alındığında hak etmiş olduğu bu desteklere kavuşabilirse ihracat patlaması yaşayacak, 2023 hedeflerinin üzerine çıkacaktır. AHKİB bölgesi olarak bizler de 2023 yılında ihracatımızı bugünkü rakamlarla ikiye katlayarak bu artışlara güçlü destek vereceğiz.” diye konuştu.

'Yenilenebilir enerji yatırımlarında teşvik çifte fayda sağlayacak'
Avrupa Birliği'nin en büyük üçüncü tedarikçisi olan Türk hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün bir yandan sorunlarla uğraşırken diğer yandan Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında çevre dostu üretim, tasarım ve markalaşma ile dijitalleşme odaklı yatırımları ihmal etmemesi gerektiğini kaydeden Başkan Tekin, “Avrupa moda endüstrisi; markalarında geri dönüşüm hikâyesi olan, yenilebilir enerji kullanılarak üretilen ürünleri çok daha yoğun kullanmaya hazırlanıyor. Hazır giyim ve konfeksiyon ihracatımızın yüzde 70'ini Avrupa Birliği pazarında gerçekleştirdiğimizi dikkate aldığımızda sürdürülebilirliğe uyacak şekilde eko tasarım önlemlerinin alınması, üretimde zararlı kimyasalların kullanımının kaldırılması ve tüketicilerin sürdürülebilir giyim ürünlerine yönlendirilmesini amaçlayan Avrupa Yeşil Mutabakatı stratejilerine uyum sağlamak birbirini tamamlayan iki sektör olan tekstil ve hazır giyim için bir zorunluluk haline gelmiş durumdadır. Dolayısıyla, temiz üretim yöntemleri konusunda firmaların teknik kapasitesinin geliştirilmesi ve farkındalık düzeyinin artırılması sektörümüz için hayati önem taşımaktadır. Özellikle yenilenebilir enerji yatırımlarında firmalarımıza sağlanacak teşvikler hem enerji maliyetlerini azaltma hem de yeşil dönüşüm kriterlerine uyum anlamında fayda sağlayacaktır.” diye konuştu.

'BAE pazarında yüzde 3 bin 515 artış yakaladık'
AHKİB'in ocak ayı ihracat performansını da büyüteç altına alan Başkan Tekin, bu ayda 3 bin 459 ton ürünü dış pazarlarda değerlendirdiklerini, en fazla bayan dış giyim, diğer hazır eşya ve pamuklu ev tekstili satışı gerçekleştirdiklerini söyledi. Başkan Tekin, “Ürün gruplarına göre ihracatımızda yüzde 22 azalış ve 9,7 milyon dolar değer ile bayan dış giyim ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 36 artış ve 5,54 milyon dolar değer ile diğer hazır eşya ikinci sırada, yüzde 65 artış ve 5,11 milyon dolar değer ile pamuklu ev tekstili üçüncü sırada takip etti. Bölge ihracatımızda en yüksek rakamlara Almanya, Hollanda ve İspanya pazarlarında eriştik. Almanya'ya yüzde 20 artışla 7 milyon dolarlık, Hollanda'ya yüzde 327 artışla 5,39 milyon dolarlık, İspanya'ya yüzde 55 azalışla 3 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. İhracat hacminde en güçlü artışı yüzde 3 bin 515 artış ve 544 bin dolar değer ile BAE pazarında elde ettik. Bu ülkeyi yüzde 525 artış ve 460 bin dolar değer ile Danimarka, yüzde 327 artış ve 5,3 milyon dolar değer ile Hollanda takip etti.” dedi.