Yılın İlk Çeyreğinde Birincilik Yine Akib'in!

YILIN İLK ÇEYREĞİNDE BİRİNCİLİK YİNE AKİB'İN!

Yılın ilk üç ayında Türkiye geneli yaş meyve sebze ihracatı 509,4 milyon dolara ulaşırken, narenciye ürünleri ihracatı, değerde %43'lük pay ile Yaş Meyve Sebze ihracatında ilk sırada yer aldı.

Yaş meyve ve sebze sektörü Ocak-Mart ayı ihracatını değerlendiren Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, Türkiye ekonomisi için büyük öneme sahip olan yaş meyve ve sebze sektörü ihracatının, yılın ilk üç ayında toplam 509.4 milyon dolarlık değerle Türkiye geneli ihracat rakamlarındaki yerinin azımsanmaması gerektiğini belirtti.

Narenciye ürünleri ihracat değerlerinin, yaş meyve sebze ihracatı içinde değerde %43'lük payla ilk sırada geldiğini ifade eden Sin, bu değerlerin yıl içinde de artarak devam etmesinin sektör hedeflerinin içinde yer aldığını söyledi.

2019'un İlk Çeyreğinde Yaş Meyve Sebze İhracatında AKİB Başarısı

AKİB değerde %52'lik miktarda ise %58'lik pay ile yılın ilk çeyreğinde Türkiye Yaş Meyve ve Sebze ihracatına en çok katkı sağlayan birlik oldu. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN, yaş meyve sebze ihracatının birlik adına bereketli geçtiğini belirtti.

Başkan Sin; Meyve ürünlerinde Nar'ın 36 milyon dolarla, Sebze ürünlerinde ise Domates' in 115 milyon dolarla liste başını çektiğini belirterek, AKİB' in yaş meyve sebze ihracatına 265.7 milyon dolarlık katkı ile her yıl olduğu gibi sektöre en çok katkı sağlayan Birlik olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Sezonluk Narenciye İhracatında Mandalina Yüzleri Güldürdü

Sezonda en çok ihraç edilen narenciye ürünü mandalina olurken onu sırasıyla limon, portakal ve greyfurt takip etti. Mandalina 285 milyon dolarlık döviz getirisi ve 2019 yılına %41 oranındaki paylık katkısıyla her açıdan başarılı bir sezon geçirmiş oldu.

Narenciye sezonunda en çok ihracat yapılan ülke %37'lik payla Rusya Federasyonu olurken onu sırasıyla Irak, Ukrayna ve Suudi Arabistan takip etti.

Mart Ayı Yaş Meyve İhracatında Mersin İlk Sırada

Mart ayı yaş meyve ihracat değerlerinde 7,5 milyon dolar ile Mersin ilk sırada yer alırken Mersin'i sırasıyla Hatay, Antalya illeri takip etti. Ayrıca Mart ayı Narenciye ürünleri ihracat değerlerinde Mersin ili %42'lik pay ile ilk sırada yer alarak yaş meyve sebze ihracatında başarısını bir kez daha ortaya koydu.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği,  Ziraat Sektörü Paydaşlarıyla Bir Araya Geldi.

AKİB öncülüğünde 25 Mart 2019 tarihinde Adana'da yaş meyve sebze ürünlerinin kalitesinin artırılması, narenciye ihracatındaki kalıntı sorunu ve yasaklı ilaçlar konuları hakkında fikir alış-verişinde bulunmak amacıyla toplantı gerçekleşti. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyeleri, Bakanlık yetkilileri, Üretici birlikleri başkanları, Zirai İlaç Bayi yetkilileri ve Zirai Danışmanlar ile bir araya geldi.

Başkan Sin; “AKİB olarak amacımız ihracat zincirinin her bir halkasını oluşturan şahıs, kurum veya kuruluş ile birlikte ihracatta, üretimde ve ürün kalitesinde yadsınamaz bir öneme sahip olan zirai ilaçlar konusunda var olan sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirmek, sektördeki her konuya hep birlikte fikir geliştirme ortamını oluşturmak olup sektördeki her paydaşla ortak çalışarak ihracatı birlikte kalkındırmaktır.” diyerek gerçekleşen toplantının sektör için önemini vurguladı.