Çinlilerden Türkiye'nin Yaş Meyvesine İlgi

ÇİNLİLERDEN TÜRKİYE'NİN YAŞ MEYVESİNE İLGİ

Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaş meyve ihracatının önünü açabilmek amacıyla sektörde Koordinatörlük görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği, Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi'nden gelen heyeti ağırladı.

Belirli bir pazara olan bağlılığı kırmak amacıyla ihraç pazarlarını çeşitlendirerek ihracatı artırma çalışmaları içerisinde olan yaş meyve ve sebze sektörü, başta Çin Halk Cumhuriyeti olmak üzere Uzakdoğu ülkelerine ihracat yapabilmenin yollarını aramaya devam ediyor.

Sektör ihracatının önünü açabilmek amacıyla Çin ile olan sosyal ve ekonomik ilişkileri geliştirmek, kuvvetlendirmek ve somutlaştırmak adına İhracatçı Birlikleri nezdinde çeşitli faaliyetler gerçekleştiriliyor.

Bu kapsamda, yaş meyve ve sebze sektöründe Koordinatör Birlik görevini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği'nin girişimleriyle Türkiye'ye davet edilen Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi'nin Genel Sekter Vekili Başkanlığındaki ve Pekin, Liaoning, Tianjin, Nanjing ile Şanghay eyaletleri Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina Büro Müdürlerinden oluşan 7 kişilik heyet, 7-10 Haziran 2018 tarihleri arasında ülkemizde ziyaretler gerçekleştirdi. Sektör Kurulu temsilcileri ve üye ihracatçıların katılımıyla 8 Haziran 2018 tarihinde AKİB Hizmet Binası'nda Çin'e meyve ihracatında bitki sağlığı gerekliliklerinin detaylarının görüşüldüğü bir toplantı gerçekleştirildi.

-Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN: “Yaş meyvede kalite ve gıda güvenliğinde ciddi bir ilerleme kaydedildi”

Toplantının açılış konuşmasını, heyete ev sahipliği yapan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin gerçekleştirdi. Alternatif pazar yaratma çalışmaları kapsamında Çin pazarını çok önemsediklerinin altını çizen Sin, Çin'e turunçgiller başta olmak üzere yaş meyve ihracatı yapabilmek amacıyla tamamlanması gereken bitki karantina protokol sürecinin başlatılması ve sonrasındaki sürecin hızlandırılması için iki ülkedeki kurumlar arası diyaloğun önemine vurgu yaptı.  Sin, yaş meyvede kaliteye ve gıda güvenliğine verdiğimiz önemin arttığını, sektörde ciddi aşama kaydedildiğini ve Çin'e yaş meyve ihracatımızın yükselerek artacağını temenni ettiğini dile getirdi.

- Çinlilerden Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin'e teşekkür

ÇHC hükümeti ve Çin'e ihracat yapmak isteyen ülkeler arasında bir köprü vazifesi gören Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi'nin Genel Sekter Vekili Xiaohong DUAN, Türkiye'ye davet edildiklerinden dolayı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat SİN'e teşekkürlerini sunarak Türk yaş meyvesini Çin pazarında görmek istediklerini, bitki karantina protokol sürecinde kurum olarak destek vermeye hazır olduklarını ve iki kurum arasındaki işbirliğinin devam etmesini temenni ettiklerini dile getirdi.

Toplantıda, Çinli Heyet'te yer alan Liaoning Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina Daire Başkanı Chunhua Dong, Çin'in ithal meyve denetimi ve karantina yöntemleri politikasına ilişkin sunum yaparak soruları cevapladı.  Türk tarafı olarak da başta turunçgiller olmak üzere yaş meyve ürünlerinde üretim ve ihraç potansiyelimize vurgu yapılarak Çin'e ihracata hazır olunduğun altı çizildi.

- Çinliler Türk ürünlerin kalitesini yerinde gördü

Toplantı sonrasında, Adana'daki narenciye bahçeleri ve paketleme tesisleri ziyaret edildi ve Türk narenciyesinin kalitesi yerinde incelendi.

ÇHC hükümetiyle, Çin'e ihracat yapmak isteyen ülkeler arasında bir köprü vazifesi gören Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi'yle iyi ilişkilerde bulunmak ve işbirliği yapmanın Türk ürünlerinin kalitesinin birinci ağızdan ilgili kurumlara aktarılması ve sürecin hızlandırılması anlamında, bu heyetin kritik bir adım olduğu düşünülüyor.

Çin'de bahse konu bitki sağlığı ve karantina sürecini yürüten ÇHC Kalite, Kontrol, Denetim ve Karantina Genel İdaresi (AQSIQ)'ne bağlı olarak çalışan Çin Giriş-Çıkış Denetim ve Karantina İdaresi, bitki sağlığı ve karantina konusunda Çin'deki ana denetimleri yapan birim konumunda olduğundan protokol sürecinin geliştirilmesine bu heyetin önemli katkılara sağlayacağı öngörülüyor.

- Kiraz yolu açılmıştı, sırada diğer meyveler var

Çin'e yaş meyve ihracatı yapabilmek için, ilgili ülke mevzuatı uyarınca ihraç edilmek istenen her bir ürün için tamamlanması istenen bitki sağlığı ve karantina gerekliliklerinden oluşan bir pazara erişim süreci mevcut. Türkiye, kiraz için bu süreci Nisan 2017 itibariyle tamamlamış ve ihracata başlamıştı. Şimdi ise üretimde ve ihracatta dünyada söz sahibi olduğumuz başta turunçgiller olmak üzere nar, incir, elma, üzüm gibi diğer yaş meyve ürünleri içinde bahse konu bitki sağlığı ve karantina protokol sürecinin tamamlanması sektörün en büyük gayeleri arasında.

İlgili Fotoğraflar