Akamib Çin'e İhracatını Çöpten Çıkardı

AKAMİB ÇİN'E İHRACATINI ÇÖPTEN ÇIKARDI

Geri dönüştürüldüğü taktirde çöplerin bile milli bir servet olduğunu belirten Kılıçer, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünlerinde dünyadaki en büyük ihracatçı konumundaki Çin'e daha önce hiç ihraç etmediğimiz, daha çok atık kağıtların geri dönüşümüyle elde edilen wellenstoff kağıt ihracatına başladıklarını ve Mart ayı içerisinde 5 milyon 157 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri Birliği (AKAMİB), 2019 yılı Mart ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre %19,6 artışla 63 milyon 426 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. AKAMİB ihracatında en önemli pazar Irak olurken onu İsrail ve İtalya takip etti. İhracatta en büyük artış geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 bin 126 artışla Çin Halk Cumhuriyeti'ne yaşandı.

Mart ayı AKAMİB ihracat rakamlarını değerlendiren AKAMİB Yönetim Kurulu Başkanı Refik Onur Kılıçer; “AKAMİB olarak, senenin başında hedeflediğimiz gibi her ay önceki senenin aynı dönemine göre ihracatımızı artırıyoruz. 2019 yılı ilk çeyreğine bakıldığında ihracatımızda artış Türkiye geneli Mobilya, Kağıt ve Orman ürünlerindeki %4,3'lük artışın üzerinde olarak %20,9 seviyesinde. Bu da demek oluyor ki birliğimiz, Türkiye Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri sektörümüzde öncü pozisyondadır. Ayrıca 2019 yılı ilk çeyreğindeki Kağıt- Karton ve Matbu yayınlar ürün grubunda %65'lik artış da bizlere sektörde geçtiğimiz yıl yaşanan daralmanın artık sona erdiğini net şekilde gösteriyor” dedi.

İhracat rakamlarının yüzde 3 bin 126 arttığı Çin Halk Cumhuriyeti pazarının altının çizilmesi gerektiğini belirten Başkan Onur Kılıçer, “Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünlerinde dünyadaki en büyük ihracatçı konumundaki Çin'e daha önce hiç ihraç etmediğimiz, daha çok atık kağıtların geri dönüşümüyle elde edilen wellenstoff kağıt ihracatına başladık ve Mart ayı içerisinde 5 milyon 157 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdik” şeklinde konuştu. Geri dönüştürüldüğü taktirde çöplerin bile milli bir servet olduğunu söyleyen Kılıçer, “Eğer atık kağıtlarımızı daha büyük bir oranda ekonomimize kazandırırsak bize daha büyük getirisi olacaktır. 80 milyonu aşan ülke nüfusumuz olduğu göz önüne alındığında, geri dönüşüm hususunun çok ciddiyete alınması gerektiğini sadece ihracat rakamlarına bakarak anlayabiliriz. Çin'e yaptığımız ihracatın sürdürülebilir olması için çalışacak, geri dönüşüme verilen önemin artmasını sağlayacağız” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü, “Birlik olarak 2019 yılının daha ilk evresinde birçok faaliyete imza attık. Birliğimiz projelerinden Kereste Palet URGE ile 10-12 Şubat'ta KKTC'ye heyet programı gerçekleştirdik. 18-22 Şubat tarihleri arasında Las Vegas/ABD'de gerçekleşen KBIS Mutfak, Banyo fuarı ile eş zamanlı sektörel ticaret heyeti faaliyeti 8-11 Nisan tarihinde gerçekleştiriyor olduğumuz ISOLONİ Milano fuarıyla eş zamanlı Mobilya Sektörel Ticaret Heyeti faaliyetimizle farklı pazarlarda ihracatımızın gelişmesi için çalışıyoruz.”