Yaş Meyve Sebze İhracatında Artış Devam Ediyor

YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA

ARTIŞ DEVAM EDİYOR

2011 yılı 11 ay sonunda özellikle narenciye ihracatında

görülen artış sektörde memnuniyetle karşılandı

Yaş Meyve Sebze ve Narenciye ihracatında 2011 yılı ilk onbir ayında bir önceki yılın aynı ayına göre miktarda % 11, değerde ise % 7'lık bir artış meydana geldi. Gruplar içerisinde; narenciye miktarda % 24'lük, değerde ise %29'luk artış gösterirken, 2011 yılı ilk onbir ayında 823.919.579 $'lık değerle ilk sırada yer aldı.

2010 - 2011 (OCAK-KASIM) TÜRKİYE GENELİ

11

7

100

Yaş Meyve Sebze ve Narenciye'de 2011 yılı Kasım ayında ise bir önceki yılın aynı ayına göre miktarda %23, değerde %15'lik artış meydana geldi. Gruplar içerisinde; Narenciye miktarda % 15, taze sebzede %22, taze meyvede %59 artış gösterdi ve 2011 yılı Kasım ayında bütün gruplarda artış görüldü. 417.944.057 kg yaş meyve sebze ihracatı karşılığında da 279.048.955 döviz girdisi sağlandı.

2010 - 2011 ( KASIM) TÜRKİYE GENELİ

23

15

100

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Kasım ayı içinde gerçekleşen ihracattaki artışın 2012 yılı hedeflerine ulaşacağımızın göstergesi olduğuna dikkat çekerek, "Sektörümüzün tüm paydaşlarının yoğun bir şekilde çalışması, Uzakdoğu'ya ihracatı geliştirme komitesinin çalışmalarının somut olarak neticelenerek geçtiğimiz sezonda Japonya'ya greyfurt ihracatının başlaması ve Narenciye Tanıtım Grubu'nun (NTG) hedef ülkelerde yapmış olduğu başarılı faaliyetler narenciye ihracatının artmasına vesile olmuştur” dedi.

Yaş meyve sebze ihracatının 2023 yılı stratejik hedefine ulaşması için yaş meyve sebze ihracatçı birliklerinin, sektör kurulunun koordinasyonunda çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürdüğünün altını çizen Kaçmaz, "Özellikle 2012 yılının şubat ayında Almanya/Berlin'de gerçekleşecek olan dünyanın en önde gelen yaş meyve sebze fuarına (Fruit Logistica) ülkemizin partner ülke olarak iştirak edecek olması, ülkemizin ve ürünlerimizin tanınırlığını artıracak, Türk yaş meyve sebzesinin dünya pazarlarında daha çok yer edinmesine sebep olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaçmaz konuşmasını şöyle sonlandırdı: "Türkiye Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak ana hedefimiz; emek yoğun bir sektör olan yaş meyve sebzenin, üreticisinin ve ihracatçısının emeğinin karşılığını alması için, dünya yaş meyve sebze pazarında ülkemizi yaş meyve sebze ihracatçısı ülkeler arasında hak ettiği yere getirmektir.”